fbpx

Att köpa nyproduktion

Att köpa nyproduktion
rebla
nyproduktion

Att köpa nyproduktion är en helt annorlunda värld från att köpa befintliga bostäder. Du blir en del av själva utformningen av lägenheten, med möjlighet att se över materialval och mer. Men många är inte införstådda i själva köpprocessen – hur den går till helt enkelt. Därför har vi samlat information kring ämnet ”Att köpa nyproduktion”.

Det är ingen hemlighet att det byggts väldigt mycket på senare år, även om marknaden nu har börjat sakta in.
På ekonomifokus menar man att den takten det byggts på har varit ”i klass med den som var under 60- 70-talet”. Med detta i åtanke finns det väl ingen bättre tid än nu att lära sig processen bakom att köpa nyproduktion!

Här är de saker som framförallt skiljer sig när du köper nyproduktion, gentemot en befintlig lägenhet, exempelvis av en privatperson:

  • Ingen budgivning – alltid fasta priser
  • Du får välja inredning och material
  • Vanligtvis betydligt längre väntan till tillträde/inflyttning
  • Bostad och vitvaror är splitternya

Under tiden din nya bostad byggs får du välja materialval i form av tapeter, kakel, köksluckor och annat. Byggbolagen erbjuder oftast även en visningslägenhet där du kan se materialen och eventuella tillval på plats. Med andra ord har du stor kontroll över hur utformningen av din bostad kommer bli. Tillval innebär dock ofta att ytterligare kostnader tillkommer, något att vara medveten om.

Här är en generell beskrivning av processen när man köper nyproduktion, steg för steg. Hämtad från Hemnet:

Så här går det till när du köper Nyproduktion:

Intresseanmälan

Många byggherrar tar emot intresseanmälningar på sin webbplats i tidigt skede, ibland flera år innan säljstart. Du förbinder dig inte till någonting men kan på så sätt få mycket bra förhandsinformation om projektet och inte minst när det är dags för säljstart.

Säljstart

När det närmar sig försäljningsstart kontaktas de som föranmält intresse. Information om projektet brukar också läggas upp på byggherrens webbplats och ibland finns det en visningslokal eller liknande nära bygget som man kan besöka för att se modeller, ritningar och skisser. Du som spekulant lämnar en köpanmälan.

Bokningsavtal – och avgift

Om du blir erbjuden en bostad tecknas ett bokningsavtal och en bokningsavgift ska betalas, som varierar beroende på byggherre. Bokningsavgiften är en del av totalsumman och dras av innan du betalar slutsumman på bostaden. Innan du betalar bokningsavgiften bör du ha allt klart med din bank: lånekalkyl, lånelöfte etc.

Förhandsavtal – och avgift

Förhandsavtalet tecknas när bostadsrättsföreningen har bildats och är ett avtal mellan dig som köpare och föreningen. Förhandsavgiften dras även den av från slutsumman. I vissa fall tecknas upplåtelseavtal direkt, beroende på hur långt processen kommit.

Val och tillval

Under tiden din bostad byggs får du oftast välja material i form av tapeter, kakel, köksluckor och annat. Du får ofta också besöka en visningslägenhet där du kan se materialen på plats och när det närmar sig inflyttning brukar du också få besöka din egen bostad för att mäta och liknande.

Besiktning

Några veckor före inflyttning kommer en oberoende besiktningsman att besiktiga din bostad. Då är det bra om du är med för att se att du har alla dina tillval på plats etc.

Upplåtelseavtal

När föreningens ekonomiska plan är godkänd och registrerad och alla tillstånd är på plats kallar mäklaren dig för att skriva under upplåtelseavtalet. Då får du också information om slutbetalningen, som oftast ska betalas senast några dagar innan tillträdet.

Slutbesiktning

Någon månad eller två före inflyttning är det dags för slutbesiktning. En kvalitetsansvarig deltar för att, enligt plan- och bygglagen, besluta om godkännande av hela entreprenaden.

Som det nämns i artikeln gäller detta inte till punkt och pricka för alla byggbolag, utan är en generaliserad bild av köpprocessen. Vi hoppas att du lärt dig mer angående vad som gäller när man köper nyproduktion. På saljstart.se kommer vi att fortsätta publicera artiklar kring ämnet och svara på vanliga frågor som – ”Är nyproduktion billigare?”. Så håll er uppdaterade!

 

Information hämtad från:

Ekonomifokus – ”Köpa nyproduktion – steg för steg guide”
Hemnet ”Så går det till att köpa nyproduktion”
Svensk fastighetsförmedling – ”Köpa nyproduktion”